Abeceda

Stravování malých dětí je komplexní záležitost a není možné obsáhnout veškeré poznatky na těchto stránkách. Berte je spíš jako základ pro vaše snažení a přidávám pár termínů, které s jídlem pro malé děti souvisí.

AVOKÁDO

obsahuje prospěšné tuky. Je výborné v kombinaci s banánem jako první příkrm, můžete ho nakrájené přidávat do zeleninových salátů nebo z něj v kombinaci s lučinou, mlékem a kousky rajčat umixovat výborný dip třeba pro namáčení zeleninových hranolek. Určitě používejte i avokádový olej.

BYLINKY

můžete uchovat ve tvořítkách na ledové kostky tak, že je nasekáte, zalijete trochou vody a dáte zamrazit. Do polévek je tak můžete mít vždy čerstvé.

CUKROVKA

můžete jí onemocnět již v těhotenství (tzv. gestační diabetes). Ten jsem měla v prvním těhotenství já. Berte to v tomto případě jako malý signál, musíte si hlídat příjem sacharidů jak v průběhu tohoto období, tak i po něm. Hrozí zde riziko rozvinutí onemocnění Diabetem Melitem II. typu, které se stává dnes již civilizačním onemocněním.

Příjem sacharidů by měl být denně pod kontrolou, hladina glukózy co možná nevyrovnanější během celého dne. Pokud vám váš lékař nevysvětlil, jaké principy se v dietě musí držet, kontaktujte výživového poradce. Je to onemocnění na celý život a bohužel nezdravým jídlem se projevuje už i u dětí v nízkém věku. O to více dbejte na zdravou stravu vaší i vašeho dítěte. Může se to týkat i vás, nebo vašich blízkých.

ČAS

Snažte se o nastavení režimu. Děti tak budou nejspokojenější. Jídla uzpůsobte rytmu dne, který se s přibývajícím věkem bude měnit.

D

Důležitý vitamín D dodávejte v zimních měsících ve formě rybího tuku. Děti rychle rostou, kapičky s vitamínem doporučuje pediatr jen první rok života, ale pokud budete mít nedostatek sluníčka, podávejte dětem v malém množství rybí tuk, který je přirozeným zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin, ale i vitamínu D, který je nezbytný pro stavbu pevných a zdravých kostí během rychlého růstu.

ĎÁBLÍK

je váš potomek jak z hadích ocásků a neposedí? Možná se zkuste zamyslet, čím ho krmíte. Dětský organismus je natolik průhledný, že na něm lze vypozorovat příjem cukrů, návaly energie až třeba i agresivita, nebo naopak únava. To se týká i cukrů v pokrmech a pečivu používaném ve fast-food řetězcích, ale i obecně podřadné stravy (v angl. junk food).

EMENTÁL

je tučný dlouhozrající sýr původem ze Švýcarska s typickými oky. Obsah tuku v sušině je 45 %. Do pokrmů se může kombinovat se sýrem Gruyèrem. Používejte ho jako chuťovku nebo přidejte nakonec do jídel. Vytváří trochu vlákna, proto je například do omáček vhodnější Cheddar, který má v tomto ohledu lepší vlastnosti. 

FYTOSTEROLY

jsou látky rostlinného původu, které příznivě ovlivňují zdraví cév. Působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocnění a často se spojují s margarínem Flora Pro-Activ, který lze používat v případě, že děti trpí zvýšenou hladinou cholesterolu. Obecně ale platí mazat pečivo klasickým čerstvým máslem a vyhýbat se průmyslově zpracovaným tukům (margarínům).

GLYKEMICKÝ INDEX

jedná se o ukazatel, který vypovídá o rychlosti vzrůstu hladiny cukru (glukózy) v krvi. Je to důležitý údaj, který určuje v podstatě kvalitu a prospěšnost potravin. Obecně platí, že čím je jídlo sladší, tím je glykemický index vyšší. Stejně tak glykemický index zvyšují jídla ohřívaná, jídla vyráběná z bílé mouky (pečivo, knedlíky). Pokud je hladina cukru často vychýlená, děti to unavuje a hlavně neskutečně zatěžuje organismus a připravuje se prostředí právě pro onemocnění cukrovkou. Na druhou stranu jídla s vyšším obsahem vlákniny a dostatek čerstvé zeleniny v jídelníčku glykemický index jídel snižují. 

Proto je tak velký důraz kladen na dostatek čerstvé zeleniny ve stravě. Co je nejdůležitější pro zachování zdraví vašich dětí, správný vývoj a tu správnou energii pro vyživení mozku a svalů je dlouhodobě nízká hladina cukru v krvi. Takže milé maminky, žádné bonbony, čokoládky, sladké tyčky, sušenky, bílé rohlíky, knedlíky a omáčky...je mi líto.

HRÁŠEK

je bohatým zdrojem vitamínů A a C, kyseliny listové a vitamínů skupiny B. Hrášek můžete mít k dispozici v mražené podobě po celý rok. Mražená zelenina obsahuje stejně tolik živin jako čerstvá. Přidávejte ho do jídel, krásně je zpestří. Můžete si ho i vypěstovat. Není náročný a zvládnete to hravě i na balkóně. Děti si zamilují lusky a kuličky, které si budou moci spapat.

CHRÓM

pomáhá regulovat hladinu glukózy v těle a je žádoucí přijímat potraviny s jeho dostatkem, tedy ovoce, zeleninu, mořské plody, mléko a celozrnné obilniny.

INZULÍN

je hormon produkovaný slinivkou břišní důležitý pro regulaci glukózy v krvi. Dáváte-li dětem často sladkosti, tělo i slinivku zatěžujete jejím neustálým vylučováním velkého množství inzulínu. Pokud tak budete činit dlouhodobě, vystavujete děti riziku onemocnění cukrovkou.

JAHODY

obsahují více vitamínu C než všechno ostatní bobulovité ovoce. Stejně tak i obsahují důležité železo. Na jahody zvykejte děti postupně. Někdy se u nich může objevit kopřivka, ale pro jejich nutriční význam je určitě do jídelníčku zařazujte. 

Jahody si můžete vypěstovat na zahrádce. Není to nijak náročné. Sazenice se vysazují v srpnu, úrodu sklízíte další sezónu. Pokud si ovoce mohou děti nasbírat sami, bude je to o to víc bavit.

K

děti dostávají při narození dávku vitamínu K. Vitamin K1 se nachází v listové zelenině a často si jeho příjem musí hlídat lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin, Anopyrin). Ovšem vitamín K2 je důležitý pro zdravou střevní mikroflóru a ten získáme pouze od přirozeně krmených zvířat v másle a domácích vejcích. 

LOKÁLNÍ

obecně platí, že byste sobě i dětem měli servírovat potraviny lokální a sezónní. Pokud se vám to alespoň z části bude dařit, je to pro organismus přínosné. Mnohdy je ale problém sehnat české potraviny. Navštěvujte proto farmářské trhy a snažte se alespoň nějaké suroviny nakoupit od místních farmářů. Vaše podpora je víc než důležitá.

MLÉKO

Mateřské mléko je nejlepší první plnohodnotnou stravou pro vaše dítě. Kojte co nejdéle to půjde. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje kojení až do 2 let věku. Dítěti nenabízejte po tuto dobu kravské mléko. S ním začněte opatrně, pokud o ně samo projeví zájem. Kupujte mléko farmářské a doma ho šetrně tepelně upravte.

NÁPOJE

naučte děti pít vodu. Nic lepšího na žízeň lidský mozek nevymyslel. V zimním období nabízejte slabé vlažné čaje. Nic víc ke spokojenosti dítě nepotřebuje.

ŇAMKY

děti si zaslouží mlsat, hlavně mlsat zdravě. Pokud jim ale koupíte nějakou cukrovinku - například na pouti - zjistíte, že jim to zase až tak nechutná a nakonec vypozorujete, jak jsou z té přemíry cukru a umělých barviv vážně celí mimo.

OLEJE

a tuky používejte správně. Uvádím zde teploty, pro které jsou oleje vhodné. Obzvlášť velký pozor si dejte u másla a nikdy s ním nepečte, nesmažte. Použijte tuky pro vysoké teploty určené, vyhýbejte se často používanému slunečnicovému pro jeho obsah omega 6 nenasycených mastných kyselin, kterých máme ve stravě obvykle nadbytek a zvyšuje se tak možnost zánětů v těle.

Pro studenou kuchyň používejte: máslo, olivový Extra Virgin, lněný olej, dýňový i konopný

Pro tepelnou úpravu používejte: avokádový, olivový Pomace, přepuštěné máslo Ghí, slunečnicový, rýžový, řepkový, palmový, sádlo, kokosový tuk

Pro smažení a pečení používejte: řepkový, rýžový, palmový, olivový Pomace, slunečnicový olej, přepuštěné máslo Ghí, sádlo, kokosový tuk

Body přepálení:

110oC - čerstvé máslo

182oC - sádlo

190o C - avokádový olej  

191oC - olivový olej Extra Virgin 

204o- rafinovaný řepkový olej

215o- rýžový olej

227oC - rafinovaný slunečnicový olej

238oC - olivový olej Pomace

250oC - přepuštěné máslo Ghí

Používáte-li jakékoli tuky do pečení, nastavte teplotu na max. 170o C.


PRIORITY

každý má žebříček nastavený jinak a já určitě nemám v zájmu někoho přemlouvat, aby jedl zdravě. Pokud je pro někoho důležitá dovolená u moře i za cenu, že bude jíst celý rok rohlíky, nechť je mu přáno.

Byla bych ale ráda, aby tento projekt zase o něco víc vedl k zamyšlení všechny, kdo už delší dobu uvažují, že je potřeba u sebe nebo svých blízkých něco změnit a třeba jen nenašel dostatek argumentů, proč začít právě dnes. Nejsem žádná pošahaná biomatka :-) i když bio produkty mají své opodstatnění. Ale to konec konců pochopíte sami, jakmile začnete trochu přemýšlet nad tím, jestli chcete z těla dělat popelnici, nebo ne. Doufám, že se nám společně povede vychovat zdravé a vzdělané děti a těch, teré budou svačit čokoládové tyčinky a zapíjet je colou bude ubývat.

QUINOA

uvádím ji v jednom z receptů, abych vás pobídla k používání také jiných příloh než běžně známe. Vyzkoušejte jáhly, pohanku, bulgur, kroupy ať je jídelníček váš i vašich dětí dostatečně pestrý.

RYTMUS DNE

malé děti mají svůj biorytmus poměrně přesně nastavený a jejich potřeby přicházejí v logické návaznosti. Buďte vnímaví a snažte se jim vytvořit vhodné podmínky a klid na jídlo.

ŘEPA

červená řepa je obyčejná a velice prospěšná plodina. Posiluje cévy, podporuje činnost jater a žluči, vylučuje nadbytečné soli z těla. Čerstvá šťáva bude mít u dětí určitě úspěch. A u vás taky, až to budete všechno prát ;-)

SÝR

Je důležitou složkou v jídelníčku dětí. Vybírejte sýry kvalitní, tvrdé (Ementál, Parmazán, Cheddar, Gruyére) nebo čerstvé jako je Mascarpone, Mozzarella, Ricotta či Lučina. Sýry jsou zdrojem vápníku, který je důležitý pro silné kosti a zdravé zuby vašich dětí.

V žádném případě nekupujte sýry s obsahem nezdravých tavících solí. Nakupujte u blízkého farmáře nebo ve specializovaných prodejnách. Jak už jsem psala, asi by mne za tenhle počin mnohý sýrař vydědil, ale my mámy prostě musíme šetřit a musíme šetřit čas...takže moje řešení pro uchování sýrů je nakoupit do zásoby tak 200 g od každého druhu, nastrouhat a šup s nimi do mrazáku. Pak už jen odsypu takové množství, které zrovna potřebuji.

ŠPENÁT

je bohatý na chlorofyl, zelené barvivo obsažené v rostlinách, které působí jako ochrana proti chudokrevnosti. Je významným zdrojem beta-karotenu a vitamínu C. Zacházejte s ním při tepelné úpravě šetrně, ať v něm zachováte co nejvíc vitamínů. Osobně špenát ani moc nevařím. Stačí ho jen nasekat a přidat do teplého jídla. Používat můžete čerstvý baby špenát, pokud odstraníte tvrdší stonky a nebo mražený již naporcovaný.

TOFU

je sojový tvaroh vyrobený vysrážením sojového mléka. Pro vegetariány je bohatým zdrojem proteinů a výživných látek, jako je železo, draslík a vápník. Do jídelníčku dětí ho bez obav můžete zařadit buď jako náhražku masa (tofu přírodní), nebo prostřídat s tempehem (tofu uzené). Malým dětem jej lze rozmixovat s banánem.

ŤUHÝK

pokud vaše dítko dobře spí, máte velké štěstí. Ostatním doporučuji dát si tu práci a děti uspávat a naučit je dostatečně spát. Vytvořte jim správné podmínky, přítmí a klid tak, aby nebyl jejich vývoj narušen ani po dobu spánku. I když vás to bude třeba během dne omezovat, zůstaňte s nimi doma a počkejte s výlety až na dobu, kdy budou starší. Dětský spánek je opravdu nenahraditelný a zdraví dětí je spojené s kvalitou jejich odpočinku.

USPÁVÁNÍ

děti jsou v bříšku uspávány rytmickými pohyby a zvuky a vyžadují to samé i po jejich příchodu na svět. Houpejte je, noste je a uspávejte...i v náručí. Buďte s nimi, když vás potřebují.

VÝVARY

Dejte si tu práci a vývary dělejte do 1 roku věku dítěte výhradně domácí a tedy ještě lépe z bio surovin. Postup naleznete v kapitole Základy.

Pro starší děti můžete používat bujóny koupené, ale opravdu čtěte složení na obalu, ať neobsahují návykový glutamát.

WIKIPEDIA

pokud něco nevíte, nebojte se zeptat nebo informaci vyhledat. Nikdo není vševědoucí a já se určitě do té pozice také nestavím. Informace se stále mění a pokud po nich prahnete, není nic jednoduššího než hledat na www.wikipedia.org nebo www.google.com

XL

buďte dětem vzorem a nenechejte je projíst se k nadměrným velikostem. Budete nešťastní všichni a je mýtus, že děti z tloušťky vyrostou. Prevence je základ.

YOUTUBE

Pokud se sama necítíte být skvělou kuchařkou, věřte, že se dá spoustu věcí okoukat. Na různých video kanálech lze shlédnout celou řadu příprav různých pokrmů. Osobně bych to také ráda zrealizovala, ale zatím mi nezbývá volný čas. Učte se jako vaše děti - nápodobou :-)

ZAHRADA

pokud máte možnost, udělejte si zeleninové záhonky a učte děti jak se zelenina a ovoce pěstuje, jak se o ni starat a samozřejmě i sbírat úrodu. Rozšíříte jim vědomosti a přístup k jídlu a zdravému mlsání se opět prohloubí. Děti milují jahody, hrášek, ale i čerstvě utržené okurky, rajčata, papriky, jablíčka, maliny i ostružiny.

ŽVÝKAČKY

často obsahují umělá sladidla! Jsou to škodlivé nebezpečné látky pro dospělé, natož pro dětský organismus. Opět platí, čtěte vždy pečlivě obaly a takovým potravinám se vyhýbejte.