Domácí vývary

Poctivý vývar z kvalitních surovin si uděláte jednoduše sami doma. Není to nic složitého. Osobně upřednostňuji vývar z masa a kostí, ale stejně dobrý je i čistě zeleninový.

INGREDIENCE:

1 cibule

2 stroužky česneku

2 velké mrkve

1 petržel

1 velký pórek

1 nať z řapíkatého celeru

1 lžíce vhodného oleje (řepkový, slunečnicový)

1 l studené vody

1 lžička tymiánu

4 kuličky celého pepře

1 bobkový list

všechnu zeleninu oloupejte nebo oškrábejte a nahrubo nakrájejte. Na pánvi rozpalte olej a postupně zeleninu restujte. Začněte cibulí s česnekem, poté přidejte mrkev, petržel, celer, nakonec pórek, zalijte vodou, přidejte bylinky. Snižte teplotu a nechte zvolna 1 hodinu vařit.

Hotové nechte vychladnout, přes cedník přelijte do čisté nádoby a můžete s vývarem pracovat další tři dny. Po tu dobu ho stačí ponechat v lednici. Zmražený pak vydrží i několik měsíců.

POZNÁMKA:

Masový vývar je v podstatě obdobou zeleninového. Pro děti jsou vhodné telecí kosti, nebo můžete použít i zbytky z pečeného kuřete. Postup je stejný, maso přidáte k zelenině, pomalu vaříte a průběžně  sbíráte sediment.