Základní sýrová omáčka

15 g nesoleného másla

15 g hladké celozrnné mouky

200 ml mléka (z dobrého zdroje)

40 g sýra Cheddar (prodává specializovaná prodejna sýrů, popř. Globus, Tesco, Albert)


V nepřilnavém malém hrnci si pomalu rozpusťte máslo, vsypte mouku a nechte zkašovatět. Pomalu vmíchejte mléko a přiveďte k mírnému varu ať směs trochu zhoustne a bude krémová. Vypněte plamen, přidejte nastrouhaný sýr a míchejte dokud se vše nepromíchá v hustou omáčku.

POZNÁMKA:

Nepoužívejte tavené sýry. Obsahují tavící soli a nejsou vhodné ani k namazání, ani do omáček. Pro kvalitní bešamel kupujte dlouhozrající sýry typu Ementál, Cheddar, Gruyére, Pamazán. Běžně se do omáčky přidává i nastrouhaný muškátový oříšek.

Pro rychlou přípravu sýrových omáček si nastrouhejte ryůzné druhy sýrů do krabiček s nápisy a zamrazte. Poté jen vsypete požadované množství do omáčky. Nic nemusíte strouhat, shánět, vše je čerstvě při ruce a vy neztrácíte čas. Asi by mne za tuhle radu mnozí odborníci na sýry ukamenovali, ale mě se to osvědčilo a při zmražení sýr na prospěšných živinách neztrácí :-)